Christian Zinck blev mindet og hædret på Zinck-slægtens livsværk, Godthåb Hammerværk

GODTHÅB: Fabrikant og direktør Christian Zinck døde 13. februar 92 år gammel i sit hjem på Lille Volstrupvej i Godthåb og blev bisat 23. februar fra Godthåb Kirke. Himlen var blå, flaget på halv og kirken fyldt med familie, venner og bekendte. Sognepræst Inge Frandsen forestod den smukke højtidelighed.

Efter bisættelsen blev flaget sat på hel, og kirkegængerne kørte til Zinck slægtens livsværk, Godthåb Hammerværk, hvor familien havde forberedt en smuk mindehøjtidelighed i nogle helt specielle rammer.

Borde mellem maskinerne

Sønnen Jens Zinck bød velkommen til de omkring 100 gæster og understregede, at mindesammenkomsten skulle afholdes i hans fars ånd - rigeligt med mad og drikke i en munter stemning.

Frivillige medhjælpere ved Godthåb Hammerværk havde de sidste par dage opvarmet det store værksted med varmeblæsere, og på dagen var der også blus på esserne. Medarbejdere fra ”Svalegården Mest” havde dækket de mange borde, som var placeret mellem de store maskiner. Der var levende lys og blomsterdekorationer overalt.

Efter afdødes ønske var der rigeligt af lækker mad på den store buffet med tilhørende drikkevarer, og stemningen var på ingen måde trykket. Mange i selskabet sang med på: ”Blæsten går frisk over Limfjordens vande” og ”Du som har tændt millioner af stjerner”.

Det skulle gøres på fars måde

I sin mindetale kom Jens Zinck naturligvis ind på, at det var femte og sidste generation af fabrikanter og ejere, der skulle siges farvel til. Han mindedes faderens ophold i Amerika. Dette havde inspireret ham til at foretage moderniseringer hjemme på fabrikken i Godthåb, hvilket dog ikke var sket uden betænkeligheder hos den ældre fabrikant.

- Vores far var en idérig mand han ville gerne gøre tingene på hans måde, og arbejdet skulle ikke bare gøres godt nok, fortalte han.

Gode tider, moderne maskiner og kvalitetsprodukter, resulterede i at Christians Zincks tid som fabriksejer blev en god tid med store forandringer.

Jens Zinck omtalte også, at Zinck familiens mere end 160 års tilstedeværelse i Godthåb havde været til gavn for alle parter. Den lille landsby fik med støtte fra fabrikken nye faciliteter, og indbyggertallet steg. Christian Zinck forlod som 5. generation familiens livsværk med et salg af sine interesser til Fiskars i 1992.

Børnene var med

Christian Zinck havde involveret sine børn i livet og arbejdet på virksomheden med forskellige gøremål på værkstederne og i administrationen. Faderens interesse for biler, motorcykler, både, jagt og kunst blev positivt fremhævet som et udtryk for glæden ved det gode liv.

- Vores far var også en nysgerrig mand, sagde Jens.

- Han havde evne for at tale med alle mennesker, også når familien var på rejse eller ferie.

Christian Zinck besøgte omkring 50 lande og talte mange sprog.

Christian Zinck har været en positiv hjælper i arbejdet for bevarelse af Godthåb Hammerværk, og så sent som i 2018 deltog han med stor glæde i Zincks Parkens indvielse.

Jens Zinck sluttede sin tale med at mindes familiens nestor. Herefter hørtes en sagte brusen og de mange remhjul oppe under værkstedets loft begyndte at dreje - der var blevet åbnet for slusen, og turbinen var endnu en gang gået i gang. En værdig sidste hilsen til en af Godthåbs betydningsfulde borgere.

Omtalen af mindesammenkomsten er skrevet på opfordring fra Godthåb Hammerværks bestyrelse og i fuld forståelse med sønnen Jens Zinck.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...