Aalborg Kommune har politisk besluttet, at lærer og elever ikke må ryge i skoletiden

AALBORG KOMMUNE: Når klokken ringer til frikvarter, trisser de største elever på mange skoler ud for at gå en tur eller købe frokost. For nogle betyder pausen desværre også tid til en cigaret med kammeraterne. Men en ny kortlægning af skolernes rygeregler fra Kræftens Bekæmpelse viser, at hver fjerde grundskole med overbygning har gjort skoletiden røgfri. Det betyder, at elever og ansatte ikke må ryge i løbet af skoledagen - heller ikke uden for skolen. Derudover har godt en fjerdedel af skolerne røgfri skoletid kun for elever.

- Vi er glade for, at så mange skoler har indført røgfri skoletid. Vi ved, at flere unge ryger, hvis de oplever lærere og skolekammerater ryge. Røgfri skoletid har betydning for, om eleverne får en fremtid uden rygning og afhængighed, siger Tenna Børsting Christiansen, projektleder i Kræftens Bekæmpelse.

Ifølge loven har det siden 2012 ikke været tilladt at ryge på skolernes matrikel. Men uden for skolens område må man gerne. I Aalborg Kommune har man politiske besluttet, at eleverne slet ikke må ryge i skoletiden på eller udenfor skolen.

Også friskolerne Sct. Mariæ Skole, Skipper Clement Skolen, Skørbæk-Ejdrup Friskole og Vokslev Friskole følger den samme politik.

Tøven blandt ledere

Kræftens Bekæmpelse har i flere år anbefalet røgfri skoletid for at forebygge, at børn og unge begynder at ryge. Men selv om otte ud af ti danskere bakker op, er det først i løbet af de sidste år, at skoler og kommuner for alvor er begyndt at handle på de gode råd.

- Nogle skoleledere er nervøse for, om de kan håndhæve reglerne om røgfri skoletid. For hvem skal tjekke, om der er elever, der ryger uden for skolen? Andre er bekymrede for modstand fra de medarbejdere, der ryger, forklarer Tenna Børsting Christiansen.

Ifølge kortlægningen oplever skolerne dog kun få eller slet ingen udfordringer med røgfri skoletid, når det er indført.

Gevinster ved røgfri skoletid

Skoler med røgfri skoletid oplever flere fordele ved, at eleverne ikke ryger i skoletiden. I kortlægningen fremhæver de især, at eleverne ikke påvirker hinanden til at ryge og at rygning ikke bliver en del af fællesskabet i pauserne.

Derudover oplever mindre elever, forældre og skolens gæster ikke rygning på skolen. Og det kan være med til at styrke skolens ry i lokalsamfundet.

Undersøgelsen viser dog også, at eleverne på hver anden skole kan gå uden for skolens område og ryge, hvis de vil. Og det på trods af, at de ikke er gamle nok til at købe cigaretter i en butik.

- Det er bekymrende, at så mange elever stadig kan ryge i løbet af skoledagen. Hver dag begynder 40 børn og unge at ryge. Og en del af dem ryger deres første cigaretter i skoletiden. Der er brug for, at skolerne bruger deres enorme potentiale til forebygge rygning, siger Tenna Børsting Christiansen.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...