Bibliotekerne tilbyder aktiviteter der skal give 0 til 7 årige fornemmelse for sproget

AALBORG: Børn får deres sprog fra omgivelserne. Det opstår, når børn er sammen med hinanden og når voksne taler, lytter, leger og læser for dem. Men det kommer ikke af sig selv og sjældent uden en bevidst indsats.

Derfor går Aalborg Bibliotekerne nu ind i et nyt samarbejde, ”Bibliotekernes Sprogspor”, om at tilbyde et væld af aktivitetstilbud. Fokus i samarbejdet er den tidlige sprogindsats, hvor børn og voksne sammen får taget hul på den fundamentale opgave, det er at bygge et barns sprogkundskaber op fra bunden.

Sprogsporet.dk er en værktøjskasse, som kan anvendes af alle voksne, der omgiver barnet. Websiden kan samle alle kommunale indsatser, som spiller en rolle for barnet sprog og senere læsning.

- Tidligere har sprogindsatserne ofte være meget spredte initiativer, og der er stor forskel på, hvor meget forældrene er tænkt ind, selvom de faktisk spiller en væsentlig rolle i sprogudviklingen, fortæller programleder Rikke Østergaard fra Herning Bibliotekerne.

En del af programmet er konceptet Sprogstart. Her pakkes sproglege, viden og materialer ned i en række sprogposer - der er lige til at hive frem og tage i brug. Poserne henvender sig til småbørnsfamilier og fagpersoner, der arbejder med børn og sprog for børn op til 7-års alderen - lige fra dagplejere og pædagoger til børnebibliotekarer og sprogkonsulenter, m.fl.

Alt dét der virker

Projektet samler den viden og de gode erfaringer man rundt om i landet har gjort sig via en række vigtige sprogudviklingsinitiativer. Det gælder bl.a. ”Tryk på Sproget” i Herning, samt for eksempel ”Sprogstart” og ”Sprogfitness” i Aalborg.

- Vi glæder os meget til at arbejde med Sprogsporet. De spor, der bliver lagt i 0-7 års alderen, er altafgørende for børnenes videre liv og færden. Alt tyder på at man ikke kan starte tidligt nok, og faktisk skal i gang før børn overhovedet er begyndt at have et talesprog. Sprogsporet giver os rammerne og muligheden for at samle kræfterne og hjælpe hinanden til fælles bedste for børnene, siger områdeleder ved Aalborg Bibliotekerne, Gitte Fisker.

Interesserede kan allerede nu gå ind og tilmelde sig Sprogsporet.dk. Det er ganske gratis for både fagfolk og forældre.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...