Temauge om børns levevilkår i andre dele af verden

GODTHÅB: Godthåb Skole, der er et dagtilbud til behandlingskrævende børn, gav deres store bidrag til at styrke verdens verdens piger. De havde temauge inspireret af Danmarks indsamling, og blev en kæmpesucces både læringsmæssigt og økonomisk. Skolens 14 elever indsamlede ikke mindre end 5487 kr., svarende til 457,25 kr. pr. elev.

Skoleleder Susanne Krzyrosiak Stamhus og emneugens tovholder pædagog Bo Pullich fortæller, at børnene med stor interesse havde lyttet til og selv læst beretninger om pigers vilkår i andre dele af verden.

Eleverne havde diskuteret årsagerne til de store forskelle på pigers livsbetingelser på grund af for eksempel; klima, naturkatastrofer, frugtbarhed, underernæring, sult, uddannelse, krige, ufred, politik, religion, hygiejne, sygdom, nødhjælp og ikke mindst traditioner og fattigdom.

Inspirationen fandt elever og undervisere i materialer udarbejdet af Bo Pullich, nødhjælpsorganisationerne og FN’s 17 verdensmål for bæredygtig udvikling. FN’s verdensmålene forpligter 193 medlemslande frem til 2030 at sætte kursen mod en mere bæredygtig udvikling for både mennesker og planeten, vi bor på.

Emneugen

Forældrene var forud for emneugen orienteret om hvad der ventede deres børn og på hvilken måde de selv kunne bidrage til et vellykket forløb. Viceborgmester Nuuradiin Hussein besøgte skolen og fortalte om sin opvækst i Somalia og integration i Danmark. Normalt arbejdes der i grupper på tværs af alder, men det var i emneugen ændret til at arbejde i aldersbetingede grupper, fordi de mange alvorlige emner havde forskellig aktualitet i forhold til alder.

Susanne Stamhus fremhæver de mange spændende og ”fortællende” undervisningsmaterialer som en af årsagerne til børnenes store interesse for de både svære og tunge emner. Der var oplæsning og selvstudier med efterfølgende forelæggelse i gruppen. Der var også en quiz.

Et andet element var Danmarks indsamling. Eleverne var særdeles kreative og indsamlede det store beløb ved bl.a. snerydning, vinduespudsning og andre arbejdsopgaver for virksomheder og private. – Nogle elever bagte muffins til videresalg. Flere forretninger gav gaver, som senere kunne bortauktioneres, og hertil kunne lægges de mange kontante bidrag.

de 13-årige Ida og Jacob fortæller, at de var godt tilfredse med ugens forløb, og er naturligvis på alles vegne meget stolte af resultatet. Det har bl.a. rystet dem at piger ned til 9 år bliver gift med meget ældre mænd. Forskellen på levevilkårene for drenge og piger blev også bemærket. De undrende sig over, at verdens 10 rigeste mennesker ejer lige så meget som 50 % af verdens fattigste. Både Ida og Jacob har været glade for emneugen, som havde gjort dem klogere på verdens uligheder.

Skolerne i Godthåb og Øster Uttrup giver et dagbehandlingstilbud, der fungerer i et samarbejde mellem Familie- og Beskæftigelsesforvaltningen og Skole- og Kulturforvaltningen. Skolerne er heldagstilbud til behandlingskrævende børn i alderen 7-14 år og der er i alt plads til 16 elever + 8 elever (uden familiebehandling), fortæller Susanne Stamhus bl.a. om skolernes arbejde.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...