I Svenstrup Husflidsforening mødes mænd og kvinder for at lave noget med deres hænder

SVENSTRUP: Svenstrup Husflidsforening har til huse i kælderen under Svenstrup Skole med indgang fra Svenstrup Skolevej 19. og det har den haft siden 1987 - foreningen blev stiftet i 1938. Formanden, Charles Kuno Jensen, har indbudt til at kikke indenfor hos de flittige folk i værkstedet.

Allerede ude på parkeringspladsen kan vi høre at der er aktivitet nede i kælderen. Det er lyden fra høvle, save og pudsemaskiner vi kan høre. Nede i lokalet skal man helst være udstyret med høreværn når maskinerne arbejder. Denne aften er mødt 10 husflidsfolk frem, fordelt på 3 ved drejebænkene, 5 i snedkerværkstedet og 2 i knivværkstedet.

Sådan

Vi møder foreningens kasserer, Hans Jensen, som bliver vores guide. Hans Jensen fortæller, at når man tilmelder sig et kursusforløb bliver man automatisk medlem. Et kursusforløb strækker sig over 10 lektioner af tre timer, der afvikles to gange årligt: - før og efter nytår. Mandag er der knivarbejde og onsdage snedker/drejearbejde. Alle værksteder er dog åbne begge dage.

Christian Elsnab har de sidste 10 år været underviser og vejleder, hvilket en fortid som bygningssnedker og ingeniør gør ham særdeles kvalificeret til. Eleverne kan frit lave det, de ønsker, og eksemplerne er mange: vinduer, døre, køkkenskabe og -borde, stue- og havemøbler af enhver slags, havehegn, fuglekasser, foderbrætter og julepynt. Inde ved drejebænkene skabes der smukke figurer, vaser, skåle og redskaber, hertil kommer knivværkstedets produktion.

Maskinparken

På den veludstyrede husflidsskole findes ikke mindre end ni trædrejemaskiner, båndsav, rundsav, afrettere og tykkelseshøvle samt en lang række håndværktøj. Eleverne har egen høvlebænk (arbejdsplads) til rådighed. Ved siden af er der pauserum hvor aftenkaffen laves og nydes til den hjemmebagte kage, som elever skiftes til at medbringe. – Jo, der er også tid til samvær og hygge.

Knivmagere

På knivværkstedet møder vi 82-årige Ernst Frandsen fra Svenstrup. Han er uddannet karetmager og har været medlem af husflidsforeningen i 48 år.

Knivblade kan købes færdige, men de kan også smedes, og det håndværk mestre Ernst Frandsen efter at have øvet sig i 20 år.

Vi skal ikke her gå i detaljer, men blot fortælle at udgangspunktet er et stykke stål på omkring 10 cm tykkelse der er formet af 360 lag (som butterdej), det bankes ned til en tykkelse på 5-6 mm, herefter slibes, hærdes ved 800 grader i olie, blødgøres tre timer i en bageovn og dybes i jernklorid m.v. – Opskriften er særdeles mangelfuld, men resultatet bliver en funklende flot klinge med de smukkeste mønstre.

Kniven skal også have et skæfte og hertil kan for eksempel anvendes: tujarod, mammuttand og hjortetak. Til sidst laves en kniv-skede af læder, der behandles, så den bliver hård og skinnende.

På knivværkstedet møder vi også tidligere svagstrømsingeniør Jan Schultz fra Sdr. Tranders, der er kommet på husflidsskolen i 12 år, fordi han kan lide håndværk. Jan Schultz er i gang med at producere knive til sine børnebørn, dog med købte klinger.

I alt er der i denne sæson syv-otte elever i gang med knivfremstilling.

Trædrejere

Videre til afsnittet hvor trædrejerne arbejder.

Den første vi møder Jørgen Olesen fra Godthåb, der har en baggrund som tømrer/snedker, så for ham er det ikke så meget oplæring, men mere produktion og fællesskab. Jørgen Olesen har været med i fire år, og han skal nu i gang med hustruens bestilling af et antal vaser.

Finn Christensen har en fortid som it-mand og kommer fra Svenstrup. Han er absolut aftenens benjamin, idet det er tredje aften, han er i gang ved drejebænken, som han aldrig før har prøvet at betjene. Målet med kurset er, at få drejet nogle fugle/dyr og Kaj Boysen er hans forbillede. – Først skal han lige have lavet en honningske.

Snedkere

Kontorassistent Gitte Holm fra Nr. Sundby går på kurset for andet år. Hun har lavet en flot tappet garnkasse og er nu i gang med at låget. Som årsag til at hun deltager på kurset nævner hun:

- Da jeg gik i skole, måtte piger ikke deltage i sløjd, så det skal indhentes her i Svenstrup Husflidsforening.

Vi møder også Finn Helvig fra Aalborg, han er tidligere lærer. Han har gennem otte år lavet skabe og borde og drejet, samt en masse andre ting. Lige nu gælder det et gammelt massivt og tungt egetræsbord, der skal laves om til et mindre og lettere bord.

Den sidste elev, vi når at snakke med denne aften, er Poul Henning Jensen fra Frejlev, som tidligere har været lærer på Svenstrup Skole. De sidste otte-ni år har han som flere af kollegerne på husflidsskolen lavet et utal af ting til hjemmet og sommerhuset. Aktuelt var der gang i produktionen af spækkebrædder og julepynt.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...