Udgivelse, der skal være med til at holde traditionen for korsang levende, fejret i Svenstrup Sognegård

SVENSTRUP: Folk strømmede til Svenstrup Sognegård fredag 26. oktober for at deltage i udgivelsesreception og koncert i anledning af udgivelsen af "Nu mister mørket magten - 12 årstidssalmer for kor (SATB)".

Nordjysk Vokal Ensembles 14 sangere fremførte korsatserne på smukkeste vis under ledelse af udgivelsens idemand, Jens Mathiasen. Ægtefælle og sognepræst Anna Sofie Bielefeldt præsenterede med personlige bemærkninger og uddybende kommentarer salmerne.

Nye salmer

Seks af salmerne findes allerede i "100 salmer" der udkom i 2016 og er et tillæg til den nuværende salmebog fra 2003. De øvrige sange var ældre eller nyere, men fælles for alle er, at de er en tiltrængt fornyelse af kirkens sange. Sangene fra "100 salmer" synges ofte i Svenstrup Kirke, fortalte Anna Sofie Bielefeldt

Jens Mathiasen har arrangeret alle sangene for kor. Den første af de 12 sange relaterede til vinter og de efterfølgende til kyndelmisse, forår, maj, sommer, efterår, november, allehelgen og til sidst advent. Blandt tekstforfatterne er Henning Toft Bro, Halfdan Rasmussen og Lisbeth Smedegård Andersen. To af salmerne har tekst af Anna Sofie Bielefeldt og melodi af Jens Mathiasen.

Derfor

- Der skrives mange nye salmer i disse år - og vi har brug for dem. De låner os ord, når vore egne ikke slår til. Ord, der taler til os på modersmål og hjertesprog.

De nye salmer tilføjer, i både ord og toner, betydning til vores liv. De fortolker tilværelsen i den tid og sammenhæng, der nu er vores, i tidens sprog og tidens tonesprog. De åbner et vindue til en anden verden. Samtidig holder salmerne os fast på menneskelivet her og nu, hvor alt har sin tid under himlen, mens tiderne og årstiderne skifter. skriver Jens Mathiasen i udgivelsens forord.

- Hvad skal der synges på søndag? Eller til kyndelmisse - eller til sommeraftensang? Som organist har jeg ofte stået med det spørgsmål, og nærværende satser er lavet ud fra behov for korsatser, der passer til årstiderne. Jeg håber, at alle kor og korledere - professionelle som frivillige - kan have glæde af materialet i denne udgivelse og dermed være med til at holde traditionen for korsang levende. Så det ikke bare er fortidens, men også vores tids salmer, der klinger i kirke og sale, skriver han.

"Nu mister mørket magten" er udgivet af Dansk Sang, som er Musiklærerforeningens forlag.

Jens Mathiasen

Jens Mathiasen har gennem 20 år arbejdet med kor for voksne og børn, i og udenfor kirken, rytmisk og klassisk. Han er uddannet PO-organist fra Vestervig Kirkemusikskole og har haft flere ansættelser som organist og korleder, blandt andet ved Løkken Kirke. Han er i dag ansat som organist og korleder i Lindholm Sogn.

Del på Facebook Del på Twitter Del på mail
Henter...