Godthåb smagte på øl inspireret af Det Nordiske Køkken

0
Så var der pølseborg - lækkert og populært.
Af Karl Erik Hansen

Klokken er 18 onsdag den 9. maj, og næsten alle 96 gæster til ølsmagning i Godthåb Forsamlingshus er ankommet. Udenfor modtages vi af borgerforeningens nyvalgte formand Trine Andersen og bestyrelsesmedlem Mette Nordentoft, i det mest pragtfulde forårsvejr, hvor solen er på himlen endnu et par timer.

Indenfor har Alis og Keld Nielsen fra frivilliggruppen “Pionererne” henover dagen sørget for opstilling og dækning af de mange borde. Forberedelse af det store pølsebord har de også været involveret i, i samarbejde med bestyrelsesmedlemmerne. Alt er klart til Godthåb Borgerforenings tredje ølsmagningsaften.

Brygmester Antoni Aagaard Madsen fra Thisted Bryghus er ankommet med sin bil tungt lastet med kolde specialøl. Ikke mindre end 10 forskellige øltyper skal der smages på. Der er beregnet én øl af hver type (50 cl) til fire deltagere, så der går 24 flasker til én smagning. Så kan man jo finde lommeregneren frem og gange sig frem til aftenens indtagelse af øl med styrker fra to til omkring ni procent alkohol – det skal nok blive muntert. Bestyrelsen havde indkøbt nogle kasser Royal til at supplere op med.

Til at skærpe den gode stemning var Jørn Dyhr fra Sdr. Tranders engageret til at spille underlægningsmusik og til de uddelte øl-sange. Jørn Dyhr spiller ofte ved Ældre Sagens arrangementer og på Fremtidens Plejehjem i Nørresundby. Jørn Dyhr fortæller, at han for præcist 50 år siden spillede i Godthåb Forsamlingshus med det Aarhusianske beatorkester “Lee Perkings. Orkestret havde fem medlemmer, heriblandt Flemming Bamse Jørgensen.

Antoni Aagaard Madsen fortalte, efter igangsætning af første smagning (en lys frokost øl), om sin baggrund for at være brygmester på Thisted Bryghus. Han er uddannet laborant og procesteknikker, hvilket i 2001 gav job på en boreplatform, hvor man arbejder i to uger og holder fri i tre uger.

Den megen frihed gav tid til en hobby, og det blev ølbrygning. I 2003 var der 14 bryggerier i Danmark, og Grauballe Bryghus var et af de få nye specialbryggerier. Her fik “amatøren” lov at snuse til brygningens kunst, hvilket tre år senere resulterede i en ansættelse som brygmester på Nibe Bryghus.

På Thisted Bryghus havde den legendariske brygmester Peter Klemmensen regeret fra 1979 og frem til 2010, hvor en fynbo afløste. Fynboen fik dog hjemvé, og i 2012 blev Antoni Aagaard Madsen tilbudt jobbet og har siden regeret her. Han har stadig bopæl i Vejgaard.

Thisted Bryghus er 116 år, gammeldags og slidt. Alt foregår som for 70 år siden ved håndkraft og uden anvendelse at elektronik. Brygmesteren opfordrede deltagere, som vil se et gammelt bryggeri, til et snarligt besøg i Thisted. Om få år vil udstyr, teknikker og processer se helt anderledes ud, for en modernisering er igangsat. Det blev også fortalt, at der i dag er omkring 200 bryggerier i Danmark.

Klokken 18.30 blev aftenens første skål udråbt og en af sangene sunget – godt hjulpet af Jørn Dyhr, for stemningen havde endnu ikke indfundet sig.

Flere Thistedøl er inspireret udefra af store øllande som Belgien, Irland og USA. Humle dyrkes under varmere himmelstrøg, og det er den der giver øllet bitterhed og holdbarhed. Tilsætning af gær er for eksempel i Belgien en familiehemmelighed og en kunstart.

I 2012 blev Det Nordiske Køkken sagen med anvendelse af lokale råvarer. Dette inspirerede også specialbryggerierne til at finde nye veje. Som et eksempel fortalte brygmesteren om plukning og anvendelse af porse til brygning af Porse Guld. Et andet eksempel var anvendelse af havtorn, også kaldet “nordens appelsin”, i flere produkter.

Klokken var nu blevet 19, og der serveret et godt eksempel på en ny øltype “Thagaard”, hvor der til brygningen medgår friske birkeblade og skud af nåle- og fyrretræer, alt sammen plukket i Naturpark Thy. Den lyse øl har en alkoholprocent på 5,8.

Thisted Bryghus brygger både konventionelle og økologiske øl. Der brygges ca. 100.000 liter om ugen. I sortimentet indgår 30-40 specialøl, som årligt udskiftes/suppleres fire-seks nye.

Klokken 19.30 blev dørene ind til det store pølsebord åbnet. Der var otte slags spegepølse (Gøl, Leif Henriksen, Lampe, Aalbæk, Højer), rullepølse og to patér, med tilbehør og skønt brød. Hertil blev der skænket aftenens femte øl, en mørk og fyldig American Pale Ale.

Deres udsendte var nu mæt af dejlig mad og smagsprøver, og forlod det efterhånden muntre selskab. Ølsmagningen fortsatte med endnu fem smagninger af Øl Rug, Gent, Jack & Beer, Madagascar og til slut den kendte Limfjordsporter med lakrids. Sange var der også flere af.

Formand Trine Andersen fortæller efterfølgende, at bestyrelsen var yderst tilfreds med arrangementet, som sluttede klokken 22.15. Ikke alle deltagerne havde travlt med at komme hjem – de sidste forlod forsamlingshuset klokken 01. Det var Kr. Himmelfartsdag og fridag.

– Det er vigtigt, at borgerne bakker op ved deres fremmøde, når der er arrangementer i lokalområdet, det giver bestyrelsen lyst til komme med flere aktiviteter. En fjerde ølsmagning er ikke usandsynlig, slutter Trine Andersen.

Del

Lukket for kommentarer

Denne webside benytter Cookies til at forbedre din oplevelse. Ved at bruge websiden accepterer du dette! Læs mere om dette

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close